CENTRUL DE TRANSPLANT RENAL „PROFESSOR GILLES MENTHA”

Singurul centru privat de transplant renal acreditat din Romania

Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, inaugurat oficial în luna mai 2016 în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, deține Acreditarea Agenției Naționale de Transplant nr. 5/26.04.2016 pentru efectuarea transplantului renal, precum și Acreditarea pentru activitatea de prelevare de organe, țesuturi și celule, obținută prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1121/30.09.2014.

Spitalul Sf. Constantin este singurul centru privat de transplant renal din România. Numele Centrului de Transplant Renal “Gilles Mentha”, în memoria profesorului Gilles Mentha de la Geneva, care și-a manifestat în numeroase rânduri susținerea pentru acest demers, dar și în onoarea parteneriatului pentru performanță pe care spitalul l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva.

Este singurul centru din Europa de Est care realizează prelevare și transplant cu robotul daVinci.  Se efectuează transplant de la donor viu înrudit (grad I sau II) compatibil (grup sanguin identic sau compatibil). Echipa coordonată de Dr. Bogdan Moldovan – medic primar chirurgie general, colaborează cu Spitalul Universitar din Geneva și Spitalul Universitar Gent. Din 2016 până în prezent au fost efectuate 26 transplanturi.

Anual 2000 de români descoperă că suferă de o insuficiență renală cu indicație de dializă, alăturându-se celor cca. 19.000 de români aflați pe hemodializă sau dializă peritoneală.

Hemodializa este o procedură salvatoare de vieți pe termen scurt, dar este departe de a fi o soluție ideala, substituția renală insuficientă și complicațiile induse de dializă în sine determinând o rată de mortalitate anuală între 5-10%, astfel încat puțini pacienți depașesc 10 ani de dializă.

În contrapondere, transplantul renal este considerat cea mai eficientă metodă de substituție renală, cea mai fiziologică, permițând o viață absolut normală și o supraviețuire la 10 ani de peste 90%.

Se remarcă tendința la nivel mondial de a evita intrarea în dializă și de a realiza transplantul renal preemtiv (profilactic) atunci când funcția renală scade sub 15% eGFR.

Transplant sau hemodializa?

  • Transplantul renal este cea mai buna solutie pentru substitutia functiei renale;

  • Peste 80% dintre pacienti au un rinichi functional la 10 ani de la transplant;

  • In cazul transplantului reintegrarea sociala si profesionala este completa;

  • Sarcina si nasterea sunt posibile in cazul transplantului;

  • Hemodializa este o solutie salvatoare de viata pentru pacientii cu IRC dar cu efecte nedorite pe terme lung;

  • In Romania mortalitatea in dializa este de 10% pe an, iar riscul de complicatii severe cardiovasculare si neurologice este major;

  • Hemodializa nu permite o viata socio-profesionala normala;

  • Sarcina si nasterea imposibile in cazul hemodializei.

Criterii de selectie

  • Transplant renal de la donor viu inrudit: grad I si II (parinti, copii, frati, soti, matusi, unchi, verisori primari);
  • Compatibilitate de grup sanguin (grup identic sau compatibil – ex: 0 donator universal, AB primitor universal. Factorul Rh nu are niciun impact) si imunologica (tipizare HLA, Cross match, Anticorpi antiHLA (primitor contra donor);
  • Singurul centru din Estul Europei in care recoltarea organului de la donor se face pe cale robotica (tehnica DaVinci);
  • Implantarea rinichiului se face in zona apendicelui (fosa iliaca dreapta/stanga), vascularizatia organului realizandu-se din vasele iliace (vasele membrului inferior);

Cum se face?

  • Rinichii nativi se lasa pe loc cu exceptia cazurilor de infectie, hematurie, reflux sau suspiciune de tumora precum si a rinichilor polichistici voluminosi
  • Ureterul se implanteaza separat in vezica urinara;

Ce urmeaza dupa transplantul renal?

  • Tratament imunosupresor pe viata: se incepe cu 3 medicamente, dupa un an raman 2;
  • Prevenirea infectiilor in primele 6 luni;
  • Controale saptamanale in prima luna, apoi la 2 saptamani 6 luni, 3 saptamani pana la un an si lunar dupa 1 an (teste sanguine si analize de urina);
  • Reintegrarea profesionala este posibila dupa 3-6 luni daca nu este vorba despre munca fizica intensa;
  • Sportul e permis relativ rapid, piscina dupa 3 luni, bicicleta dupa 3 saptamani, se vor evita sporturile de contact;
  • Sarcina e permisa dupa 2 ani de la transplant;

Cum procedati pentru a beneficia de transplant renal la Spitalul Sf Constantin Brasov?

  • Elementul cheie: donorul familial cu grup sanguin compatibil!
  • Internare de 48 de ore in spital pentru bilant general si imunologic. Rezultatele bilantului se colecteaza in cca 2 saptamani;
  • Cuplurile compatibile sunt discutate in reuniuni multidisciplinare la Brasov si se convine asupra fezabilitatii interventiei, eventalele completari la bilant, precum si asupra datei posibile a interventiei;
  • Spitalizarea pentru transplant este de cca 8 zile pentru primitor si 3-4 zile pentru donor. Donorul poate acompania primitorul in spital pana la externare;

Centrul de Transplant Renal “Prof. Gilles Mentha” Brașov este primul Centru de Transplant Renal privat acreditat în România în anul 2016, prima intervenție de transplant renal a fost efectuată in 01.12.2016, pacienta transplantată acum mai bine de 5 ani având o funcție renală normală.

Echipa complexă prezentă la transplant a reunit peste 20 de medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști.

În cei peste 5 ani de funcționare au fost transplantați un număr de 26 de pacienți cu rinichi de la donator viu, familial, toți pacienții transplantați și donatorii lor având funcții renale normale.

Câteva aspecte care ne diferențiaza de celelalte centre de transplant renal:

  • lipsa listei de așteptare, cel mai rapid transplant a fost efectuat la 8 zile de la prima consultație;
  • singurul centru din Europa de Est în care prelevarea rinichiului se face prin tehnica robotică DaVinci;
  • primul centru din Europa de Est care a introdus tehnica robotică RAKT (robotic assisted kidney transplantation)în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară se vor realiza folosind robotul DaVinc, începând cu Ianuarie 2019;
  • echipa multidisciplinară: nefrolog, chirurg, chirurg cardiovascular, cardiolog intervenționist, anestezist reanimator cu experiență în intervenții de transplant;
  • formarea cadrelor medicale și protocolul terapeutic peritransplant au fost supervizate de Centrul de Transplant Multiorgan Geneva cu experiență în transplant renal din anii 80. Menționăm colaborarea extrem de fructuoasă cu echipa Uro-Robotică condusă de Prof. Ioan Coman și Prof. Nicolae Crișan din Cluj-Napoca pentru intervențiile de prelevare renală robotică și laparoscopică de la donatorul viu.
  • 1 din 4 pacienti transplanțati în România în 2021 a fost transplant la Brașov și 1 din 2 pacienti transplantați de la donor viu în România a fost transplantat la Brașov.

Data de 7 octombrie 2021, a fost o zi specială pentru noi, Prof. Dr. Christophe Iselin, șeful serviciului de Urologie al Hopitaux Universitaires Geneve, a primit titlul de “Cetățean de Onoare” al Municipiului Brașov de la Dl. Primar Allen Coliban, pentru contribuția deosebită adusă medicinei Brașovene în cadrul operațiilor de Transplant Renal. 17 intervenții de Transplant Renal din cadrul Centrului Gilles Mentha, Spitalul Sf. Constantin Brașov au fost efectuate sub supravegherea strictă a Domnului Profesor:

  • Decembrie 2016 – Primul Transplant Renal din Sistemul Privat din România.
  • Iunie 2017 – Prima nefrectomie daVinci din Sistemul Privat din România.
  • Octombrie 2017 – Prima prelevare renală prin tehnica robotică și inițierea procesului de instruire a echipei Prof. Dr. Nicolae Crișan și Prof. Dr. Ioan Coman.
  • Mai – Iunie 2018 – Trei prelevări renale prin tehnica robotică în cadrul a trei transplanturi renale.
  • Ianuare 2019 – Patru prelevări renale prin tehnica robotică în cadrul a patru transplanturi renale.
  • Septembrie 2020 – Trei prelevări renale prin tehnica robotică în cadrul a trei transplanturi renale.
  • Mai 2021 – Prelevarea renală prin tehnica robotică de la 5 donatori de rinichi în cadrul centrului de Transplant Renal Prof. Gilles Mentha, moment în care Domnul Profesor Iselin declară încheiat procesul de instruire al echipei locale.

Data de 1 iunie a fost declarată Ziua Transplantului Renal la Spitalul Sf. Constantin. În data de 1 iunie 2022, a avut loc prima aniversare a pacienților transplantați renal la Spitalul Sf. Constantin.

Primele 25 de cupluri s-au reîntâlnit cu echipa medicală din postura de oameni sănătoși, deopotrivă eroi donatori și foști pacienți cu insuficiență renală cronică, toți scăpați de dializă.

Alege o viata normala prin transplant!

Locatia

Spitalul Sf. Constantin isi desfasoara activitatea din data de 10 martie 2011 in centrul Brasovului, pe strada Iuliu Maniu nr. 49. Incepand cu anul 2019, spitalul se va muta in noua locatie din Brasov, Calea Bucuresti 318. O parte de ambulator va ramane deschisa pacientilor pe strada Iuliu Maniu, in timp de sectile de spitalizare, departamentul de imagistica si mare parte din ambulatorul de specialitate vor oferi pacientilor aceleasi servicii medicale de calitate intr-o zona linistita, cu locuri de parcare suficiente, in mijlocul naturii prietenoase.

CLICK AICI PENTRU A MERGE LA WEBSITE-UL SPITALULUI

AJUTA SI TU LA SCHIMBAREA UNEI VIETI

Chiar si cele mai mici gesturi pot ajuta la depasirea celor mai mari obstacole.

DONEAZĂ ACUM